Hiking di Gunung Ledang


Ehemmm setelah beberapa lama menyepi...
Aku kembali lagi, jenguk blog sunyi ni..

Tulah dah berapa kali terpaksa tangguhkan niat nak update blog sunyi ni disebabkan desakan seperti report intern (argghh), log book yang berbulan tak update, download game baru.. Sesungguhnya aku bukan la malaikat..aku hanya manusia biasa yang selalu kalah dengan ujian macam ni.

ok.. maaf termerepek.

Ehemmm.. ok..,
Alhamdulilah aku berjaya menjalani latihan praktikal di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM). yuhuuu...

Disebabkan mereke rasa sangat bertuah menerima aku sebagai student praktikal mereke, mereke pun pelawa lah aku untuk join mereke daki gunung ledang. Bak kata mereka, misi kite cume satu.. iaitu sampai ke puncak dengan selamat *terharu*

Disebabkan ini adalah aktiviti yang aku paling teringin nak buad, dengan exitednya aku pujok la kawan-kawan praktikal yang lain. Dalam 7 orang yang bagi nama, 2 orang saja yang pergi.. ok la tu kan.. daripada aku sorang je perempuan.

nervous sangat..malam tu tak boleh tido sebab takut punye pasal. seminggu sebelum tu lagi aku da terfikir nak tarik diri bile search pasal gunung ledang ni.. gile tak nervous bile dapat tahu yang gunung ledang ni gunung ke 6 terpayah di Malaysia..

Mana taknya, ni da la first time aku nak buad aktiviti ni, tambah lagi dengan geng-geng yang kental dan otai.. takut la kene tinggal ke apa ke.. tapi sebelum pergi gunung ledang, kami ditrain which is daki bukit beruang, melaka.

Macam biaselah, pagi tu mereke belanja sarapan.. *wing* 




Sebelum naik, kite kene istihar harta dulu.. lepas tu, kite dngar taklimat. 


Kusyuk betul. 

Jam 9 pagi baru kami mula untuk mendaki. 
Maaf la.. gambar setiap cek point tak dak. 

Taman Bonsai

alhamdulilah.. kami sampai puncak jam 2 tngh hri. 
Misi berjaya !! 

Bersorak sikit.. hip hip huray....

ok kite kenal sikit dengan depa ni..  
sebahagian je ni mana gambar jumpa dalam fon. 


En Zaini dan anaknya, adik (lupa namanya..maaf)
wakil dari unit teknikal (ukur bahan)

En Faizul, wakil dari unit teknikal (selenggara)

En. Azrul wakil dari unit teknikal (elektrikal dan mekanikal).

En. Syahir wakil dari unit hasil

En. Rosyan, 

En. Fendi, unit kewangan

Kami wakil budak praktikal.
#silakagumdarijauh

aku teringat kata2 dari salah sorang dari depa, En. Hafiz. Dia kata  
'ika, mungkin sekarang awak rasa penat.. tapi nanti awak akan rindu nak naik lagi..' 

mmm betul..  memang akan rasa rindu nak naik lagi.. 

p/s: sila abaikan lemak bawah mata. 


orang tanya aku apa yang paling mencabar.
bagi aku ada 2 tempat yang memang mencabar bagi aku..

1. laluan KFC.. bukan KFC ayam tu ye but Killing Fitness Center.. 
ya Allah.., betul betul killing you !! serius.. (sila google gambar ye, untuk dapatkan gambaran yang lebih jelas..nak lebih jelas lagi silalah lalu laluan ni..).  En Hafiz and En Faizul sangat bersabar dengar keluhan aku dan tak putus-putus bagi aku semangat.. Terima kasih. 

2. Laluan batu hampar.
sangat hambar bagi aku.  Terima kasih jugak kat En Hafiz dan En. Faizul yang dok bagi semangat kat aku siap bagi tips lagi. *ouhterharulagi* .Sebelum tu En. Hafiz tanya aku.. 'awak gayat tak?' aku cume mampu senyum.... Tips dari depa., jangan tengok bawah and jangan lepaskan tali tu walau apa pun.. Dan tips dari aku pulak ialah, berdoa lah banyak-banyak ye. (sila google gambar untuk gambaran yang lebih jelas)




Apa yang aku belajar, bila mendaki ni apa yang sangat amat diperlukan ialah kesungguhan. Minda kite yang mengawal. Lawan setiap yang negative tu. Biar lambat asal sampai. Kata-kata semangat sangat berkesan pada aku..'ika boleh..', 'Sikit je lagi...tu da nak sampai.. ' . Terima kasih. 

Walau apa pun, ucapan terima kasih pada team PKNM untuk peluang dan pengalaman ni. untuk kata-kata semangat, dan tunjuk ajar.. haa..satu lagi tips dari En Hafiz dan En Faizul.. sila jaga penafasan ye. jangan over sangat mencungap (macam aku) nanti lagi bertambah penat. and its work on me. try for your own. 

kepada yang nak mendaki tu, aku nak ucapkan semoga berjaya.. aku ni yang selalu ponteng hari sukan sekolah pon mampu inikan pulak korang yang cemerlang.. mestilah lagi mampu.. Good Luck.. 

Kepada yang baca blog sunyi ni.. terima kasih ye. sampai sini dulu..
aku beredar dulu. 
adiossss.. 


cuti-cuti 0.1 : Pulau Tioman




Alhamdulilah, rancangan percutian 0.1 ke Pulau Tioman da selesai.. insyaAllah next, percutian 0.2 ke pulau perhentian. ok.. sebenarnya ade beberapa perkara yang bagi aku menarik nak share dalam percutian kali ni..



#1 :
Pernah tak kite terdengar atau diri kite sendiri yang terdetik 'lecehnya bercuti nak bawak orang tua' nak-nak lagi kalau orang tua tu uzur, tak kuat sangat nak jalan jadi kene naik kerusi roda. Orang tua yang aku maksudkan ialah mak, ayah kite atau atuk nenek kite atau sesiapa ahli keluarga kite yang lebih berumur. Alhamdulilah, mak ayah aku masih lagi kuat berjalan..bahkan ayah aku sendiri masih lagi kuat bekerje. tapi ibu aku masih mempunyai seorang mak, which is nenek aku, yang berusia 78 tahun. kaki nenek sakit jadi tak boleh berdiri lama. bahkan nenek tak boleh jalan jauh pun, kalau jalan jauh pon kene ada orang papah. 

                                                                         # # # #

Kami diminta untuk sampai ke jeti sebelum jam 1 tengah hari. tapi disebabkan beberapa hal teknikal, kami bertolak lambat. nak dijadikan cerita, kereta kami rosak di kahang. Jalan laluan sebelum sampai ke kahang adalah sangat mencabar bagi aku. sebab jalannya yang berliku, hutan kiri kanan, tak ada lampu jalan, akan selalu terserempak dengan lori besar yang bawak muatan berat. First tu adalah rahmat, sebab da sampai pekan and senang nak cari workshop. Second, kerete kami rosak betul betul berdepan dengan workshop. see, Allah mudahkan urusan. Allah bagi ujian dengan penyelesaian sekali.

Masa tu, kami masing masing rasa tak sempat untuk sampai jeti sebab masa tu da jam 12.15 tengah hari. dipendekkan cerita, kereta siap dalam masa 15 minit dan kami teruskan perjalanan. masa tu masing masing dah redha untuk naik feri pada 4 petang. tapi dengan rahmat Allah, kami sampai jeti pada jam 12.40 tengah hari.

Selesai urusan tiket dengan agen kami, kami beratur. kami kumpulan yang terakhir.. tapi disebabkan kami tolak nenek gune kerusi roda, kami diminta untuk masuk ke dalam feri dahulu. *senyum*. Nampak tak betapa Allah mudahkan urusan kite. lebih lebih lagi kalau orang tua tu adalah ibu ayah kite, lagi lah istilah 'leceh' tak patut wujud dalam hati lebih lebih lagi mulut kite.Kite buad baik pada ibu ayah, Allah bayar bukan kat akhirat je tapi dunia.. salah satu tips kau nak Berjaya, adalah dengan buad baik pada ibu bapa sebab Redha ibu ayah adalah redha Allah.

“Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada kedua- dua ibu bapa…”
(al-Ahqaf, 46: 15)

<3


tu lah nenek aku.. moment ni memang best..gigih aku tengok ayah dengan acik papah nenek masok laut untuk tengok ikan. satu kepuasan bile dapat gembirakan hati orang yang kite sayang.. 


#2
Aku jatuh hati dengan pulau tioman...Aaauucchhh... Lepas solat subuh, hati ni da exited nak tengok sun rise.. Sangat berbaloi.. (Maaf kami tak tangkap gambaq sebab memasing exited nak tengok sun rise..).. Macam dalam gambar ni, suasana waktu pagi..jam 8.00 pagi selepas sarapan.. Dekat batu2 tu pon boleh jumpa ketam..*muke teruje*.. Jam 3 petang, air akan naik jadi batu batu tu sume da tak nampak.  Airnya jernih sampai boleh nampak ikan berenang.. Haa..jangan lupe ye buad aktiviti snorkeling..sure korang puas hati.. Kalau macam kite ni, kenderaan utama kite adalah kerete kan? tapi penduduk kampung disana, kenderaan mereka ialah kapal...anak muda kat sana, mengelarkan diri mereka sebagai anak pulau.. bagi aku, ia sangat menarik..  

Kalau korang nak tahu, Pulau tioman ialah pulau no 2 yang tercantik di Malaysia. Pergilah. aku cadangkan korang pergi kampung Paya and tinggal di Paya Beach Resort  wing Aman Damai. serius aman. >_<

Amannnn...
#3
mmm..
tolang la jangan buang tisu atau sampah dalam laut. kesian pada kehidupan laut. mereka ingat sampah tu adalah makanan.kesian tau. kebanyakkan haiwan selalu termakan plastik. ia sangat berbahaya sebab plastik tak boleh dihuraikan.. haisshh.. aku siap jumpa tin 100 plus sekali dalam laut tu.. tolong lah.. jangan buang sampah merata tempat. hargai dan pelihara lah alam ni..  

ehem..ehem..

"saya sebagai rakyat bumi yang perihatin, menyeru semua warga bumi untuk pelihara alam sekitar"

erkkkkk.. >.<

ok.. sebelum aku terus merapu..
adiosssss.........

After 5 years ?




Lepas 5 tahun tinggal kan dunia blog ni. 
dan ni adalah entry yang pertama. 

jadi... mula2 sekali 

aku nak ucap..

Syukur alhamdulilah...

Allah bagi segala kekuatan untuk siapkan blog ni dalam masa sebulan (kiraan termasok tempoh cari mood, cari idea, laptop rosak, editing process, lawan nafsu malas dan lain2..) aku berjaya siapkan blog ni. Alhamdulilah.. sebenarnya, da lama da terfikir untuk berblog semula tapi disebab kan kesibukkan yang melanda macam banjir sunami, jadi aku stop kan dulu niat tu. makanya.. cuti sem kali ni aku gunakan masa yang ade dengan siapkan blog ni. 

ianya bukan la diary.. tapi tujuan utama adalah untuk share pengalaman sikit.. luahkan pandangan sikit yang kadang2 tak terluah.. share ilmu sikit..ye..betul, tahap kefahaman aku tentang agama amatlah cetek dan sangatnya cetek. jadi,,aku menulis untuk peringatan diri aku sendri terlebih dahulu. bukan ke, kita tunding satu jari kat orang tp empat lagi jari tunding diri kite sendri..kann??

haa.. nak share sikit satu cerita ni.. mungkin ramai yang da tau tentang cerita ni. tapi, tak kire..nak cite jugak..

al kisahnya....

di india, ade seorang pak cik tua yang tak pandai solat, baca quran, dan lain2. tapi satu hari, Allah gerakkan hati pak cik tu untuk berubah. untuk belajar solat dan baca quran. Lalu, dia pon berjumpa dengan seorang ulama dan bertanya:

"Tuan, aku nak berubah. aku tak pandai solat apatah lagi baca quran. jadi apa yang perlu aku lakukan?"

lalu, ulama tu menjawab soalan dari orang tua tersebut:

"buat la dakwah."

orang tua tu, terperanjat dengan jawapan dari ulama tersebut, lalu berkata:

"apa?! dakwah? aku, solat pon tak reti macam mana nak berdakwah?"

ulama tu menjawab soalan dari orang tua tu:

"dakwah lah orang lain supaya tak jadi seperti kau yang da tua tapi tak reti solat dan baca quran."

lalu, orang tua tu pun berdakwah kepada orang ramai supaya jangan jadi seperti dia yang da tua tapi still tak reti solat, baca quran dan bab2 agama yang lain. akhirnya, sebelum orang tua tu meningal dunia, dia sudah tahu solat dan baca quran. ok. story ending... so dont expect me more. sebab aku hanye manusia biase yang langsung dan xkan pernah sempurna..sebab kite bukan malaikat.. haa karang boleh la baca buku tulisan shukery azizan bertajuk 'aku bukn malaikat'.. banyak info yang berguna.

tapi...tak salahkan kalau kite CUBE untuk jadi sempurna?? sebab Allah memandang effort kite.. tiket ke syurga bukan dari banyaknya pahala yang kite kumpul tapi diukur dari betapa Allah redho kat diri kite..

jadi kalau sesiapa yang perasan aku ni hanye pandai cakap tapi tak reti amal, maka boleh la ketok diri aku ni supaya sedar dari dunia hayalan.. aku akan terime setiap ketukan tu.

ok.... rasa macam da terpanjang pulak entry kali ni.. masa awal2 tadi xde idea nak taip apa..ni siap boleh bercerita lagi  -.-' 

ok2... akhir sekali, aku harap setiap apa yang aku coretkan menjadi hidayah buad diri aku terlebih dahulu sebab mata yang membaca apa yang ditaip oleh tangan. aku mohon doa dari kalian. terima kasih pada yang sudi membaca entry ni sampai habis.